De VZW B Plus wenst het idee van een nationale kieskring opnieuw op de agenda van de debatten te plaatsen. Omdat dit systeem toelaat aan de Vlamingen om voor Waalse partijen te stemmen en omgekeerd, en omdat het werd opgenomen in de nota van formateur Di Rupo, is het moment aangekomen om de nationale kieskring te promoten. Dit omdat deze maatregel in een mogelijk finaal akkoord zou opgenomen worden.

Om tenvolle haar gewicht in de schaal te leggen organiseert B Plus dan ook op ZATERDAG 17 SEPTEMBER 2011 in Luik een praktische toepassing van deze nationale kieskring. Er zal gevraagd worden aan de voorbijgangers om te stemmen voor Nederlandstalige partijen en politieke personnaliteiten. Plaats van de afspraak: om 14 uur op de ‘Place de la Cathédrale’ in Luik.

RESULTATEN
De stemuitslag van de 162 personen die aan deze fictieve stemming voor Vlaamse lijsten en personnaliteiten hebben deelgenomen:

– CD&V : 34,5%
– SP-A: 17,9%
– Groen!: 17,9%
– Open VLD: 9,8%
– NV-A: 3,7%
– Vlaams Belang: 0,5%

Voorkeurstemmen:
1) Yves Leterme: 33 stemmen
2) Caroline Gennez: 17 stemmen
3) Wouter Beke: 7 stemmen
4) Guy Vanhengel: 5 stemmen
5) Bart De Wever : 5 stemmen

Felicitaties dus voor de huidige Eerste-Minister Yves Leterme die, vooraleer het land te verlaten om een nieuwe functie in de OESO op te nemen, en daar zijn we van overtuigd, ongetwijfeld heel tevreden zal zijn met dit resultaat.