Op zaterdag, 5 mei 2007 organiseerde B-Plus-Namen de derde fictieve ‘federale’ verkiezingen. Ditmaal was het de beurt aan de stad Namen waar aan de inwoners gevraagd werd om hun stem uit te brengen op Vlaamse politici. De resultaten waren als volgt:

AANTAL STEMMEN: 270

Open VLD: 148 (54.81 %)
SP.A/SPIRIT: 64 (23.70 %)
CD&V/NVA: 33 (12.22 %)
GROEN!: 12 (4.44 %)
Vlaams Belang : 8 (2.96 %)

Blanco/ongeldig : 5 (1.85 %)

VOORKEURSTEMMEN :

Guy Verhofstadt : 102
Herman De Croo : 60
Freya Van Den Bossche: 40
Johan Vandelanotte : 29
Yves Leterme : 27
Patrick Dewael : 22
Pieter De Crem : 10

MOTIVATIE VAN DE ACTIE:

B Plus eist het recht op om te kunnen stemmen op politici van aan de andere kant van de taalgrens. Op deze manier zal elke politicus verplicht worden verantwoording af te leggen niet alleen aan zijn eigen taalgroep, maar ook aan de andere. Hij zal dan ook gemotiveerder zijn dan vandaag om rekening te houden met datgene wat leeft in die andere taalgroep. In het huidige kiessysteem kunnen de Vlaamse en Franstalige politici enkel door kiezers van hun eigen taalgroep worden verkozen (Brussel uitgezonderd). Nochtans worden sommigen onder hen federaal minister en krijgen zij een portefeuille met bevoegdheden die gelden over het ganse Belgische grondgebied. Dit vormt een belangrijk democratisch deficit waartegen wij willen protesteren.

B Plus eist de oprichting van een federale kieskring voor minstens een deel van de zetels in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Onze doelstelling daarbij is het verbeteren van de werking van het federalisme in België en het vermijden van blokkeringen op het federale niveau als gevolg van communautaire conflicten die het belang van de burger niet dienen.

Een soortgelijke actie vond op 3 maart 2007 al plaats op de Meir te Antwerpen en op 5 mei 2007 te Namen. Op 20 mei 2007 is Gent aan de beurt.