Verontrust door de taalkundige strubbelingen die het oude koninkrijk België dreigen te versplinteren, heeft de United Tribes Organisation (U.T.O.) beslist een ontspanningsoefening te houden in een microcosmos waarin het samenspel van spanningen duidelijk gestalte blijkt te hebben.
In de lieflijke gemeente, Jette, zijn er inderdaad twee parallelle straten, de Vlamingenstraat en Walenstraat, die in tegenstrijd met alle parallelle wetmatigheden samenkomen op het Plein der Brusselaars.
Op 11 november 2007, wapenstilstand der dapperen, ‘.BE-DAY FOR PEACE’ zullen deze drie gebieden omgevormd worden tot ‘kruisingszones’:alle leden van de Vlaamse, Waalse of Brusselse stammen die hun cultureel patrimonium willen uit-,in- en verwisselen, zullen er in alle vrijheid de rijkdommen van hun folklore kunnen multiculturaliseren: culinaire riten, initiatiedansen, klederdrachten, paradevaandels…
Een megaconcert met Belgische zangers en muzikanten
‘.BE-MORE, .BE-TOGETHER’ zal de hele middag de nodige luister bijzetten.De shake-hands-doorgangspunten van de ene sector naar de andere zullen bemand worden door
een contingent van het pacificatiecorps van de U.T.O. dat zal bestaan uit allochtone Belgische vrijwilligers (Congolezen, Marokkanen, Hollanders, Pakistanen, Brazilianen, Fransen, …)
Hun officieren en soldaten, herkenbaar aan de beroemde goudgele baretten en sjaals,zullen gemandateerd zijn om transit- en verblijfsvergunningen af te leveren, schenders van de mensenrechten, wapenhandelaars of boelzoekers op te pakken,en diplomaten, journalisten en buitenlandse toeristen te begeleiden.
De staf van het pacificatiecorps zal gelegerd zijn op enkele honderden meters afstand, in het Belbiquarium, centrum van de tentoonstelling ?.BE-AUTIFUL? waar de werken van meer dan 36 hedendaagse Belgische kunstenaar) met elkaar in dialoog gaan,zal te bezichtigen zijn van 11 november tot 12 december.( 340 Muzeum)
Praktische informatie (onder voorbehoud van veranderingen)
Projectvoorstel ‘.BE-DAY FOR PEACE’
Plaats van de interventie: Vlamingenstraat, Walentraat, Brusselaars Plein en de Duitse Corridor, speciaal voor de gelegenheid ingericht op een stuk van de Wemmelse Steenweg in Jette.
Periode: zondag 11 november tussen 14 en 22 uur. Officiële opening om 15 uur met het begin van de concerten.
Toegang: vrij voor de oeverbewoners, de donoren en de mecenassen (bij middel van een diplomatiek vrijgeleide); 5 €: Volle Inkomprijs: 1 € oor de bezoekers die nog niet mogen gaan stemmen; 3 € voor de bewoners van Jette, de oudstrijders en de werklozen.
Concerten afwisselend of gelijktijdig in de Vlamingenstraat en de Walenstraat tussen 15 en 19 uur, of langer indien mogelijkheden voorhanden. De programmatie vermengt stijlen (klassiek, folk, jazz, rock,…) en zangers en muzikanten (autochtonen en allochtonen uit Vlaanderen, Wallonië, Brussel, en buitenlanders).
Publiciteit: speciale bijlage in de krant van Jette begin november; affiche indien budgettair haalbaar; uitnodigingen via internet.
Projectvoorstel tentoonstelling ?.BE-AUTIFUL?
Principe: dit is geen tentoonstelling ter verheerlijking van de Belgische natie, maar een greep uit de humor, zelfspot en de surrealistische geest van haar inwoners (en kunstenaars): in deze context voorgesteld als een eerbetoon aan de autonomie en de democratie die maar zin hebben in de mate dat ze op een gemeenschappelijke, interactieve en vrije wijze tot stand komen.
Plaats: Oude farmaceutische fabrieksopslagplaats beheerd door ‘Belgiquarium’ gelegen in de Wemmelsesteenweg 91 tegenover het gemeentehuis en op 20 meter van de Vlamingenstraat.
Vernissage: zondag 11 november tussen 15 en 22 uur met hoogtepunt tussen 17 en 21 uur. Duur: van 11 november tot 12 december. Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 19 uur.
Eventuele ontvernissage: driekleurenbal op woensdag 5 december (feest van de heilige Barbara, patrones van de ontmijners).
Persconferentie: woensdag 31 oktober.
Toegang: vrij voor de oeverbewoners, de donoren en de mecenassen (bij middel van een diplomatiek vrijgeleide); 5 €: Volle Inkomprijs: 1 € oor de bezoekers die nog niet mogen gaan stemmen; 3 € voor de bewoners van Jette, de oudstrijders en de werklozen.
Bar en ontvangst als hoofdkwartier van de O.V.S. met boekenwinkel met kunstboeken en literatuur over België; driekleurige meubelen op zijn Mondriaans; muurversieringen met citaten en allerlei karikaturen over België en zijn geschiedenis.
Inhoud van de tentoonstelling:
– meesterwerken uit het verleden, voorgesteld via kleurenreproducties of geprojecteerd (gezien hun afmetingen, te verzekeren waarde en ontleningstermijnen), met niettemin een aantal originelen beschikbaar gesteld door hun eigenaars.
– Werken van meer dan 36 hedendaagse Belgische kunstenaars.
– Eventuele andere werken die bij gebrek aan plaats, middelen of logische samenhang niet gekozen zouden zijn, maar wel te zien in portfolio’s.
Cataloog: in het Frans en het Nederlands gepubliceerd aan het eind van de tentoonstelling als de financiële middelen het toelaten.