Waals feest in Sint-Truiden
De vzw B-Plus, een niet-politieke beweging die ijvert voor een federaal België, organiseert zondag een heus Waals Feest in Sint-Truiden. Door de viering van het feest van de andere (taal)-gemeenschap wil de organisatie de verstandhouding tussen Vlamingen en Walen in de verf zetten en bevorderen, zeggen de initiatiefnemers.

Toeristische bezoekjes
Het Waals Feest in Sint-truiden gaat van start om 14 uur in het cultuurcentrum De Bogaard met een welkomstwoord door burgemeester Ludwig Vandenhove (sp.a) van Sint-Truiden en een voorstelling van B-Plus door de nieuwe voorzitter, ex-VRT baas Tony Mary. Na dit officiële gedeelte staan er toeristische bezoeken en gidsbeurten met een bezoek aan de abdijsite en de abdijtoren op het programma. Vanaf 17 uur vinden er panelgesprekken met als sprekers Dave Sinardet van de Universiteit Antwerpen en de Luikse professoren Anne Morelli en Pierre Pestieau. Ook Laurence Mettewie van de socio-linguistische vereniging van Namen komt zijn zeg doen.

Drukkingsgroep
B-Plus werd in 1998 opgericht met als doel om een drukkingsroep over de partijgrenzen heen te vormen. Deze groep biedt enerzijds verzet tegen het separatisme en ijvert anderzijds voor een evenwichtig federalisme. Recentelijk traden Louis Michel (MR) en Mia De Vits (sp.a) als nieuwe leden tot B-Plus toe.
(belga/vsv)
23/09/08 13u49