België is helemaal niet voorbijgestreefd. Integendeel, het federale België heeft nieuwe iconen, die hun gehechtheid aan dit tweestromenland openlijk laten blijken.

Het was hartverwarmend om zien hoe de nieuwste sensatie van de Frans(talig)e muziek, Stromae, artiestennaam van Paul Van Haver, op de Brusselse Grote Markt zijn geloof in het harmonieus samenleven van Frans en Vlaams in Brussel en België uitschreeuwde. “In Brussel spreken wij Frans en Vlaams”, riep hij luid door de micro, en dat nog wel op de feestdag van de Franse Gemeenschap.

Verder weg van ons, in een bescheiden dorp van enkele duizenden inwoners vlakbij Atlanta (Georgia) bouwden Belgische artiesten, dj’s en festivalbouwers een feestje voor wel 50.000 Amerikanen. Duizenden Belgen brachten een zee van Belgische vlaggen mee naar de States. Zij hebben in Amerika een nieuwe standaard gezet van wat een dansfestival kan zijn. Belgium = creativity.

Hoe staken daar de extreme en hatelijke nationalisten tegen af, vrijdag bij het bezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan Antwerpen. De burgemeester van Antwerpen liet het koningspaar spitsroeden lopen, onder het mom dat protest een democratisch recht is, terwijl Filip Dewinter voor hun ogen Belgische vlaggetjes stuk scheurde. Een ontluisterend beeld van haat. Een ontstellend gebrek aan respect.

B-plus, de organisatie voor een divers en pluralistisch België, betreurt de apathische houding van de Antwerpse burgemeester, maar verheugt zich dat België leeft, in zijn artiesten, in zijn sportmannen en -vrouwen, in al die gewone burgers die overal in het land hun nieuw koningspaar hebben verwelkomd. Het is een reden om fier te zijn en de verzuurde haatdragers achter ons te laten.